Andere doelgroepen, dezelfde vraag en aanpak

De DO 16/27-aanpak leent zich ook voor jongeren met andere problemen die de overgang maken naar volwassenheid. Een projectgroep binnen de samenwerkende partners onderzoekt komende jaren hoe deze innovatieve samenwerking voor andere jongeren ingezet kan worden.

Amsterdamse jongeren en jongvolwassenen kunnen door de gezamenlijke inspanningen van DO 16/27 nu over organisatiegrenzen heen begeleiding krijgen. De ervaringen die de aanbieders en de gemeente hebben opgedaan bij het (door)ontwikkelen van de begeleiding rond jeugdhulp-met-verblijf en BTBV (Begeleid Thuis Beschermd Verblijf, ook MOBW genoemd) laten zien dat het mogelijk is om samen de schouders te zetten onder een complex vraagstuk.

Voorbeeld

De inzet van alle partijen leidt tot kansrijke, structureel veranderde en innovatieve samenwerking. Daarmee is Amsterdam een voorbeeld voor andere gemeenten in Nederland en hun 18-/18+-aanpak.

Vanaf 2024 krijgt de gezamenlijke aanpak van de gemeente Amsterdam financiering vanuit het Innovatiebudget. Dit biedt kansen voor samenwerking met Zorgverzekeringswet (ZvW, in verband met de GGZ) en de Wet Langdurige Zorg (WLZ). De komende tijd gaat DO 16/27 met dit vraagstuk aan de slag.

Andere doelgroepen

Verder is uitbreiding naar andere doelgroepen mogelijk die worden aangemeld bij de BTBV. Denk aan jongeren waarbij dakloosheid speelt, zwaardere, forensische of (GGZ-)specialistische zorg of vanuit de Rosa-aanpak voor jonge vrouwen die met seksueel geweld te maken hebben.

Preventie

Door de nauwe samenwerking kunnen we meebewegen met de vraag van de jongeren, waarmee de trajecten uiteindelijk goedkoper worden. De focus ligt dan meer op preventie van uitval en bevorderen van doorstroom. Het doel van duurzaam functioneren in de maatschappij komt voorop te staan. Jongeren krijgen de extra begeleiding die nodig is om de vervolgstap te maken, ongeacht hun problematiek of achtergrond. Dit draagt bij aan een gemeenschappelijk gedragen visie van een inclusieve gemeente, waar iedereen kansen krijgt. De Amsterdamse aanbieders willen daar tot 2026 graag naar toewerken.

Deel dit bericht via:

Vorig bericht

Ervaringsverhaal: ‘Ik ben de grote zus die de jongere nooit had’

Volgend bericht

Zo ontstond domeinoverstijgend ontwikkelen